środa, 23 Maj, 2012 | Autor:

Kontynuując rozważania na temat funkcjonalnej kuchni, rozszerzymy zagadnienia dotyczące rozmieszczania sprzętów i urządzeń. Omawiając ciąg technologiczny wymieniane były trzy podstawowe sprzęty, które znajdują się w każdej kuchni:

•   lodówka ( wkładanie i wyjmowanie produktów)

•   zlewozmywak ( wstępna obróbka produktów)

•   kuchnia ( obróbka termiczna końcowe przygotowanie potraw)

Poza nimi do dyspozycji przyszłego użytkownika kuchni jest szeroki wybór sprzętów i urządzeń uzupełniających. Ich rozmieszczenie w kuchni powinno być przemyślane oraz funkcjonalnie połączone w jedną całość.

•   zmywarka – lokalizowana blisko zlewu, z uwagi na to, że brudne naczynia i garnki z reguły najpierw trafiają do zlewu

•   kuchenka mikrofalowa – blisko lodówki ponieważ najczęściej podgrzewamy rzeczy z niej wyciągnięte

•   ekspres do kawy – blisko zlewu i lodówki z powodu częstego używania wody i mleka przy robieniu kawy

•   kosz na śmieci – blisko zlewu i głównego blatu roboczego ponieważ tam jest najwięcej wytwarzanych odpadów

Przykłady rozmieszczania sprzętów (praworęczność lub leworęczność przyszłego użytkownika kuchni jest istotną kwestia i należy o tym pamiętać):

mini-cz-ii-01 mini-cz-ii-03 mini-cz-ii-02

Przy planowaniu kuchni należy pamiętać o tym, że poszczególne sprzęty i szafki otwierają się i trzeba pozostawić odpowiednio dużo miejsca aby wygodnie z nich korzystać. Minimalną wygodną odległością jest 140cm. 110cm jest proponowane w niektórych źródłach ale jestem zdania, że to nie jest do końca wygodny wymiar.

mini-cz-ii-11

Poświęcę kilka zdań samej lodówce. Często zdarza się, że po umieszczeniu lodówki na swoim miejscu docelowym, nie została przemyślana kwestia kierunku jej otwierania się. Oczywiście nie piszę tutaj o lodówkach tzw. side by side, gdzie jest dwoje skrzydeł otwierających się w obu kierunkach. Producenci lodówek często deklarują opcjonalne montowanie drzwiczek w danym modelu czyli, że jeśli zakupimy lodówkę z drzwiczkami otwierającymi się na lewo serwisant może przyjechać i zmienić kierunek. Jednak z własnego doświadczenia nie polecam takiego rozwiązania, ponieważ po przestawieniu drzwiczek uszczelka się odginała powodując nieszczelność.  Najprościej jest przeanalizować układ kuchni, rozmieszczenie sprzętów i zakupić lodówkę otwierającą się w pożądanym kierunku.

mini-cz-ii-04

Równie istotną kwestią co poziome rozplanowanie sprzętów i urządzeń jest przemyślenie ich pionowego usytuowania, czyli wysokości blatów roboczych, wysokości górnych szafek itp. Wszystkie wysokości w kuchni najlepiej jest dopasować do wzrostu i potrzeb jej użytkowników. Osobiście byłam świadkiem takiej sytuacji gdzie projektant w jednym z renomowanych salonów kuchennych projektując kuchnię dla małżeństwa emerytów nie uwzględnił w projekcie choroby zwyrodnieniowej żony i gdy kuchnia została zamontowana okazało się, że Pani inwestor w ogóle nie dosięga do szafek zawieszonych nad blatem. Planujmy kuchnie pod własne potrzeby tak aby spełniała swoja funkcję, zwłaszcza przy szerokim wyborze asortymentu jaki mamy obecnie.

mini-cz-ii-08

Na koniec jeszcze kilka istotnych rzeczy, które pomogą stworzyć wygodna kuchnię.

Jeżeli gabaryty pomieszczenie kuchennego są odpowiednio duże można różnicować wysokości szafek i blatów

•   85 – 95 cm przy pracy na stojąco

•   70 – 75 cm przy spożywaniu posiłków

•   110 – 115 cm – barki

•   gotowanie lub smażenie jest bardziej dogodne gdy płyta grzewcza jest na wysokości ok. 75cm, czyli 10 – 20cm poniżej wysokości blatów roboczych

Dopasowanie poziomu blatu do wzrostu osób z niego korzystających

mini-cz-ii-06

Obniżona płyta grzewcza; razem z płytą można obniżyć fragment blatu, który zostanie wykorzystany przy mieszaniu sałatek, ozdabianiu ciast, otwieraniu wina itp.

mini-cz-ii-09

Kosz na śmieci jest bardzo wygodny, gdy jest zlokalizowany pod blatem roboczym lub pod zlewem na szufladzie, łatwo wtedy uprzątnąć blat, lub myjąc warzywa odrazu resztki wrzucać do kosza; można go również zamknąć bez używania rąk.

mini-cz-ii-10

W przypadku gdy piec jest osobnym urządzeniem z płytą grzewczą można go zamontować wyżej, taka by wyjmując i wkładając do niego potrawy móc stać wyprostowanym. Nad piecem można wtedy umiejscowić kuchenkę mikrofalową (należy jednak pamiętać alby nie zamontować jej zbyt wysoko, bo wtedy wkładanie i wyjmowanie potraw nie będzie wygodne).

mini-cz-ii-07

Podobnie wygląda kwestia wysokości montowania zmywarki. Jeśli układ i wielkość kuchni pozwalają na nie umieszczanie jej pod blatem lub pod zlewem to wygodnie jest ustawić ją na wysokości, tak by wyciągając i wkładając naczynia nie być zmuszonym do ciągłego schylania się.

mini-cz-ii-05

Ania_M

 

 

 

 

 

wyświetleń: 2.1K
Kategoria: Projekty wnętrz
Możesz śledzić komentarze do tego wątku poprzez subskrypcję RSS 2.0. Komentarze i pingi są wyłączone.

6 komentarzy

  1. 1
    Lipton 

    Bardzo ciekawe spostrzeżenia. Jednak często nasze kuchnie są mniejsze niż 10m2 i wtedy spełnienie pewnych rzeczy staje się wręcz niemożliwe. Wiem co mówię – projektowałem taką kuchnię o powierzchni około 7-8m2 i z pewnych rzeczy świadomie musiałem zrezygnować bo umieszczenie pieca kuchennego, lodówki, zmywarki, blatu roboczego wraz ze zlewozmywakiem byłoby wtedy niemozliwe. Dlatego najważniejszy w tym wszystkim jest przemyślany projekt od A do Z, a nie coś zrobionego na szybko i na kolanie – jak większość osób robi w życiu codziennym. Myślę, że warto by pokazać projekty właśnie dla małych przestrzeni gdzie liczy się każdy cm kwadratowy. To jest wtedy sztuka:).

  2. 2
    Ania_M 

    Jasne, masz rację. Moje dywagacje na razie są schematami i pokazują co można jeśli jest miejsce. Tematyka kuchni malych i trudnych miejsc do rozwiązanaia na pewno będzie przeze mnie poruszona 🙂

  3. 3
    tadeusz 

    no tak, a co w wypadku, jak na dwóch użytkowników kuchni jeden ma 196 cm a drugi (druga) 170 ?:) wieczna awantura o wysokość szafek 🙂

  4. 4
    Ania_M 

    Tadeusz, życie we wszystkich aspektach to sztuka kompromisu 😉 Moje schematy mają pomóc unaocznić pewne kwestie często pomijane przy projektowaniu. Można w dowolny sposób się nimi posiłkować ale nie zawsze gabaryty kuchni pozwalają na luksus wykorzystania wszystkich rozwiązań. Jeśli masz taką możliwość możecie pokombinować z różnymi wysokościami blatów, dodatkowymi blatami wysuwanymi lub dostosować wysokości do osoby, która będzie głównym kucharzem.

  5. 5
    Grzesiek 

    rozwiązaniem na pytanie pana Tadusza jest kuchnia wyspa z długim blatem kuchennym i różnicą poziomu między jedną stroną a drugą stroną. Na przykład facet ma 195 cm, kobieta 165 cm więc po jednej stronie blat będzie na wysokości np 70 cm dla osoby niższej a po drugiej np 90 cm dla osoby wyższej. Oczywiście jest to tylko pomysł, który w pewnym sensie przynosi oczekiwane rozwiązanie ale niestety również ma swoje wady 🙂

  6. Dobrze, że w artykule jest napisane jak ważną rzeczą jest dostosowanie wysokości szafek do wzrostu. Mimo, iż w mojej kuchni mogę schować większość rzeczy, niektóre szafki są za wysoko i bez stołeczka ani rusz;)